luni, 23 noiembrie 2015

Un Fan Brânză secretos

Toni, expertul în brânză și pofticios de meserie, a fost plecat cinci ani în căutarea celei mai bune brânze din lume. Jurnalul său online e martor că a cutreierat plaiuri nemaiîntâlnite și a gustat cele mai încântătoare sortimente brânzoase. Și totuși, care este concluzia? Unde ne este brânza fără egal, ce face zânele să uite să zboare, vrăjitoarele să încurce vrăjile și perii să rodească gutui?

Am pornit acum trei zile în deslușirea misterului. Pentru că, navigând pe site, prea multe informații nu am aflat. Însă am o bănuială: unele texte ale lui Toni Delaco ascund indicii. Și, voit, el vrea să ne inducă în eroare. Mi-am pus la muncă abilitățile de detectiv și am pornit în căutare. Inițial am crezut că prima oprire va fi victorioasă. Vorbim doar de Franța, cu a lor încântătoare ”fromage” aromată. Ce-ai făcut, dragă Toni? Dacă ai ratat cumva cea mai bună brânză din lume cu ochii find după Yvonne, o frumoasă cu glezne de gazelă? Naivitate maximă. Toni nu ar fi făcut așa ceva, nu s-ar fi lăsat pradă farmecului franțuzesc. Cel puțin asta vreau să cred. Nu, cea mai bună brânză nu e în Franța. Și chiar aveam speranțe...

În mijlocul deșertului începea o nouă aventură. Titlul lui Toni ne spune că aici a găsit cea mai groaznică brânză din lume. Brânza din lapte de yak, Byaslag, cică ar avea gust de var. Ce gust are varul, domnule Toni? Nu are cum să fie aici cea mai bună brânză din lume. Asta îmi pot da și eu seama, chiar și fără să gust. Pentru că cea mai bună brânză trebuie să fie aromată, dar moale și gustoasă, să ți se topească în gură de plăcere.

Înapoi în Europa! Pământurile italienești, elvețiene și... nici urmă de brânza căutată. Să fie vorba oare despre Ementaller? Nu, nu, nu! Fondue? Lui Toni îi place Fondue, scrie asta și în jurnal. Dar parcă e prea simplu. Prea ușor. Voi ține minte și voi căuta mai departe.


Aventurile din Spania sunt haioase și parcă iar nu duc nicăieri. Deja încep să îmi pierd răbdarea și să-mi pun la îndoială calitățile de detectiv. New York. Adelost, Caciocavallo di Bufalla și Gorgonzola, sortimente ce îți lasă gura apă doar uitându-te la ele. Și nicinul nu este the one. Să fie ciocolata caldă cu brânză din Bogota, Columbia, fericita câștigătoare a titlului de cea mai bună brânză din lume? Toni o laudă mult și, citindu-l, parcă îmi lasă și mie gura apă. Ce combinație ciudată! Dar nu e brânza din chocolate con queso câștigătoarea. Pentru că, dacă ar fi fost, nu ar mai fi lăsat loc de alte rețete și ar fi fost de neînlocuit. Ori Amanda spune că se poate prepara cu muenster cheese ori mozzarella. O pistă greșită. Din nou.


De data aceasta zburăm până în Buenos Aires, Argentina. Halumi, halumi, să fii tu victorioasa? În niciun caz. Prea ”de gumă”. Speram să fii tu, halumi. Next! De această dată, călătoria se mută pe teritoriu rusesc. Toni mănâncă khachapuri și se linge pe degete. Se linge pe degete și mănâncă khachapuri. Și mai bea o bere. Două. Citesc cu uimire cuvintele ”cea mai bună din lume”. Apoi citesc că aici, la Sakartvelo este considerată astfel. Toni e un mofturos. 


La o fermă din Serbia se prepară cea mai scumpă brânză din lume. Dar asta nu garantează că e și cea mai bună. Pentru că nu e. Cu toate că se cumpără cu 5.000 de euro... kilogramul! Cea mai bună brânză din lume nu e nici în Japonia, nici în Marea Britanie. Brânza de aici e prea puturoasă ca să fie the best. Și atunci. unde?

Atunci îmi vine ideea: dacă, de fapt, Toni știe unde e și o păstrează doar pentru el? De ce s-a întors în România și nu a continuat călătoria, dacă era convins că trebuie să o găsească? Și brusc, beculețul s-a aprins. Cea mai bună brânză e... la Delaco! De ce oare nu pleacă Toni de la Delaco, de ce mereu laudă sortimentele de brânză și cașcaval și de ce le mănâncă zilnic?

Cea mai bună brânză este la Codlea, în Brașov. Brânzică românească, sănătoasă, plină de calciu. Sortimentul nu poate fi altul decât brânza proaspătă, adorată la fiecare masă. Gustul său răcoritor, pufos, se potrivește în zeci de combinații: în sandvișuri, peste cartofi aburinzi, la omletă etc.


Notă de final: Pus în fața faptului împlinit și tras la răspundere cu privire la brânza proaspătă Delaco, Toni s-a făcut alb la față mai ceva ca iaurtul. A spus că nu comentează acuzațiile, și-a sunat avocatul și i-a spus: ”Au aflat!”

Acest articol participă la competiția SuperBlog 2015

Related Articles

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu