vineri, 13 noiembrie 2015

Low battery

Prietena mea, Anca, uneori parcă e picată din stele. Şi la figurat, şi la propriu, pentru că toate ţinutele ei conţin elemente sclipitoare. Îi place să fie mereu aranjată și ți-ar vorbi ore în șir despre parfumuri, cosmetice sau haine. Dar și despre istorie, geografie, filme sau muzică. E o tipă foarte deșteaptă - studentă în anul III la Arhitectură. Pe Anca o știu din liceu, când ne-am împrietenit într-o oră de engleză. De atunci suntem nedespărțite. 

Cu toate că, de-a lungul timpului, Anca a cules câte puțin din fiecare domeniu, există ceva ce nu stăpânește deloc: mașinile. Pentru ea, mașina e doar o cutie pe roți care o ajută să meargă de la facultate acasă, de acasă la mall sau de la mine la film. Dacă m-ai întreba pe mine, nici nu are prea mare nevoie de mașină - dar are și ea dreptate, e greu să mergi cu autobuzul în tocuri. Și pentru că nu se pricepe deloc la detalii tehnice, Anca și-a cumpărat o mașină nu foarte practică. Două uși, un portbagaj mic (cât să încapă totuși două-trei plase cu cumpărături) și o formă care te duce imediat cu gândul la... ea.

E verde mentă mașina Ancăi. Și i-a pus și gene la faruri. Eu nu am fost de acord, dar nu m-am putut împotrivi. Să fie vreo șase luni de când o are. De atunci a plimbat-o de câteva ori până la service și a cheltuit destul cu ea. Însă e mașina ei și-i e dragă.

Sursa
Weekend-ul viitor am stabilit să mergem împreună la munte. Undeva aproape de București, câteva ore pe drum și nu la o cabană foarte izolată - ne e teamă că nu poate mașina să "urce". De altfel Anca e o șoferiță destul de bună, n-am ce zice. Vom sta două nopți și vrem să lăsăm acasă laptop-urile, tabletele și grijile. Ca o reîncărcare a bateriilor prin natură. Am stabilit deja cazarea, am făcut plata cu cardul, am făcut chiar și plinul la mașină. Însă ceva ne-a cam dat planurile peste cap, iar telefonul Ancăi de dimineață m-a făcut să-mi dau seama că avem o problemă serioasă:

-Lore, mă auzi? E grav, grav, grav! Cred că trebuie să anulăm totul la munte, nu putem merge!
-Anca... stai, ce s-a întâmplat? Iar ai răcit? Ți-am zis să te îmbraci mai gros, e noiembrie, ajunge cu bluzele diafane și pantofii decupați!
-Nu, nu! Nu eu, eu sunt bine, e mașina!
-Mașina? Ai lovit-o? Unde ești , vin imediat. Nu-mi spune că te-ai ciocnit cu cineva...
-E întreagă, Lore, nu am lovit-o. Doar că... are o problemă.
-Nu-mi spune, i-o fi căzut o geană, spun eu râzând.
-Ha, ha, ha. Foooarte amuzant. Nici nu știu ce are, dar pur și simplu... nu pornește! M-am îmbrăcat să merg la curs, am urcat și nu pornește. Am ridicat capota, m-am uitat, nu-mi pare nimic în neregulă.
-Adevărul este că și mecanicii nu fac altceva decât să ridice capota și să se uite. Așa se repară mașinile, e o nouă tehnologie.
-Mă superi, zău! Îți spun că nu pare să aibă nimic. M-am uitat și sub ea, nu se scurge ulei. Nici nu știu ce să fac, nu am cum să o duc la service.
-Nu te panica. Nu anulăm încă rezervarea la munte. Avem două zile să rezolvăm problema asta. Sună la ușă la vecinul tău, cel care ți-a spus în primăvară că trebuie să mergi să rezolvi cu sunetele ciudate când apăsai ambreiajul. Roagă-l frumos să se uite și să-ți spună ce e în neregulă și vedem după.

Sursă 
O oră mai târziu, Anca mă sună iar:

-Lore, am vorbit cu nea Nelu. A venit, s-a uitat și a zis că e de la afurisita de baterie auto. E moartă. Dead. Toten. Muerto.
-La asta mă gândeam și eu.
-Și ce-i fac, Lore? Știi că sunt total pe lângă. Nea Nelu a zis că dacă-mi iau eu baterie mi-o montează el, dar nu știu ce să zic. Oricum pare al naibii de grea, n-am nicio șansă să o aduc singură cu un taxi. Și unde mă duc? Nu pot să mă duc la un magazin să spun ”Fiți amabil, un acumulator auto, vă rog. Da, da, pentru mașina mea verde cu două locuri!”. La service nu am cum să o duc, ar trebui să apelez la o platformă să mi-o transporte. Numai cheltuielile astea nu le prevăzusem...
-Anca, s-ar putea să știu o soluție. Trebuie să existe firme de baterii auto cu montaj la domiciliu. Trebuie, nu? Sigur există, imposibil să nu găsim în tot Bucureștiul. Stai că asta caut acum, sunt la laptop. Aha, uite! BateriiAuto.net. 
-Dă-mi numărul, nu sunt conectată acum. Și așa scrie, că vin cu bateria la mine și o montează ei?
-Exact așa. Cam 39 lei montajul. Oricum ieși mult mai bine decât dacă apelezi la o platformă să ți-o ducă la service. Văd că au o grămadă de modele. Şi o grămadă de testimoniale pozitive.
-Păi și ce baterie auto să comand? Nu am nicio idee ce trebuie să cer.
-Nici nu trebuie, din câte citesc aici. Suni și vorbești cu un specialist care te ajută să alegi bateria potrivită. Ah, uite, ți se face garanție pe loc. Tare asta, deci nu mai pierzi timp după să te duci la service.
-Înțeleg... păi pare o soluție bună. Dă-mi numărul, sun imediat și văd ce rezolv.
-0744.482.782. Mă suni imediat după să-mi spui ce şi cum.


Trec cinci minute. Trec zece. Mă gândesc că nu i-a răspuns nimeni la telefon și încă mai încearcă. Într-un final mă sună:

-Gata, s-a rezolvat! Am vorbit cu un domn tare amabil care m-a întrebat ce mașină am și alte detalii. Mi-a făcut o recomandare bună de baterie şi destul de ieftină. Mi-a zis că azi, dacă nu mâine va veni cineva să o și monteze. În total mă ajunge sub 400lei, mult mai puțin decât crezusem eu.
-Vezi că se poate? Hai, intră în casă, fă-ți un ceai și încălzește-te. Vin eu la tine peste două-trei ore, după ce termin treburile prin casă.

Anca nu s-a mai dus la curs. Pe la ora trei am ajuns și eu la ea. Am pus ibricul pe foc să facem un ceai de coacăze, când sună telefonul. Erau cei de la BateriiAuto.net. Inițial nu ne-a venit să credem că în aceeași zi se va înlocui bateria auto. Au fost câteva surâsuri legate de genele mașinii. Nici nu mă miră. După ce s-a schimbat bateria veche, aceasta a fost luată de echipă. Și mai bine, și așa nu știam unde să o aruncăm, pentru că în niciun caz necesită condiții speciale. Unde mai pui că dacă nu o dădeam la schimb mai trebuia să plătim și 10% din valoarea noii baterii. Acum nu ne mai rămâne decât să mergem cu mașina ”vindecată” în mall, să ne luăm haine groase de munte. Va fi un final de săptămână minunat!

Acest articol participă la competiţia SuperBlog 2015

Related Articles

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu