luni, 16 noiembrie 2015

Afacerea mea? Cultură de... șofran!

Încă din copilărie îmi doream să am propria mea afacere, să nu am un șef. Acum am crescut şi am învăţat ce înseamnă PFA, SRL sau SRL-D şi că întemeierea unei afaceri nu e o joacă de copii, dar este totuşi un vis ce poate deveni realitate pentru fiecare dintre noi. Ţine doar de ambiţia şi de motivaţia noastră să ne urnim din loc şi să ne dovedim că se poate.

Am de multă vreme în minte o idee de afacere şi mă bucur să o împărtăşesc şi cu voi. M-am gândit că suma de 10.000 de euro este potrivită pentru toate costurile de demarare a acesteia. Bineînţeles, asta luând în calcul şi neprevăzutul, pentru că este destul de greu să obţii profit chiar imediat după deschidere. Așadar vreau să investesc într-o... cultură de șofran!Ce este șofranul?

În cazul în care nu știați, șofranul este cel mai scump aliment din lume. Prețul mediu de vânzare este între 2.000-10.000 lire/500g. Pentru a obține un kilogram de șofran este nevoie de 130.000-250.000 de flori. Însă partea interesantă abia acum urmează: fiecare floare produce doar 3 stamine, care trebuie culese doar într-o anumită perioadă a anului, cu o atenție extraordinară, pentru a nu le distruge. O săptămână pe an floarea de șofran este înflorită, timp în care trebuie culese staminele. După procesul migălos de cules manual, urmează uscarea. Aceasta trebuie făcute în condiții stricte de temperatură, pentru a nu afecta calitatea plantei.

Prețul ridicat al șofranului se explică prin munca titanică depusă la culegere și uscare, dar și prin aroma extraordinară și proprietățile medicinale. O singură stamină poate schimba total gustul mâncării, însă dacă se folosește mai mult, aceasta devine amară. Șofranul este un aliment scump, dar se folosește foarte puțin în rețete, astfel că este spornic.Unde aș planta șofran?

Șofranul crește în proporție covârșitoare în Iran. Totuși, nici Europa nu se lasă mai prejos: Spania deține acum 70% din piața mondială de șofran. În România nu se cultivă șofran la scară largă, dar asta nu înseamnă că mediul nu este propice. Din contră. Am căutat foarte multe informații și am vorbit cu mulți oameni care, știind că șofranul are nevoie de un teren argilos sau silicos, dar și că șofranul are nevoie de temperaturi ridicate, au concluzionat că nu e o idee rea să plantăm și la noi în țară. Am descoperit că ar fi excelent dacă aș cultiva după cereale păioase, care asigură o ”pânză” fertilă pentru tabloul meu mov. Unde aș planta șofranul? Simplu: pe un teren de la țară, la 50 km de Craiova. Solul este favorabil, la fel și clima. Temperaturile sunt călduroase pe timp de vară, exact cum trebuie pentru a se coace bine floarea. Procesul de creștere al ”aurului roșu” nu este foarte greu, ci culegerea și uscarea.Ajung 10.000 de euro pentru a pune bazele unei plantații de șofran?

Există foarte puține persoane în România care cultivă șofran. Le-am putea număra lejer pe degetele de la mâini. Așa că de ce să nu fiu și eu una dintre ele? Tânără sunt, ambiție am, iar dacă voi eșua nu e timpul pierdut pentru a o lua de la capăt cu alt plan.

Bulbii de șofran se găsesc pe piața europeană la prețuri foarte mari. Un bulb costă aproximativ un euro. Bulbii trebuie sădiți la distanță considerabilă unii de alți, astfel că eu aș începe cu 3.000 de bulbi, plantați pe o parcelă de pământ pe care trebuie să o cumpăr, preferabil unde a fost grâu vara trecută. Restul banilor trebuie investiți în pregătirea solului, dar și în mâna de lucru pentru plantare. Un număr de aproximativ 10 angajați ar fi suficient. O astfel de plantație cere construirea unui centru de uscare cu tehnologie aparte și de depozitare. În perioada de vară, când floarea se deschide și permite culegerea staminelor, culesul trebuie făcut rapid, dar cu atenție. Atunci va fi cel mai mult de muncă, dar în final rezultatul va merita.PFA, SRL sau SRL-D?

Alegerea mea este SRL-D. Mă încadrez în categoriile menționate și cred că este varianta care mi se potrivește cel mai bine. Vorbim, așadar, despre o societate cu răspundere limitată - debutant. Am până în 35 de ani, este prima mea afacere și nu am mai fost acționar sau asociat al unei firme din Spațiul Economic European. Astfel, sunt scutită de plata taxelor de înregistrare și înmatriculare la Registrul Comerțului și beneficiez de sprijin și instruire din partea OTIMMC pentru a obține fonduri nerambursabile de până la 10.000 euro. Știu că aceste fonduri reprezintă jumătate din valoarea întregului proiect, cealaltă jumătate fiind obținută din credite, economii personale etc.                                       

Fonduri europene - da ori ba?

Eu aș zice DA! Am doar 20 de ani și în mod cert șanse mari să obțin fonduri europene, având în vedere că mă încadrez în categoria tinerilor ce doresc să investească în agricultură. Nu mi-e teamă de nicio problemă întâmpinată cu rambursarea fondurilor, pentru că știu că sunt o fire organizată care respectă orice deadline sau condiție.

Sunt propriul contabil sau am nevoie de servicii de contabilitate?

Am nevoie de un contabil care să mă ajute să fac față tuturor provocărilor. Înființarea unei firme nu este treabă ușoară, mai ales că ar fi prima oară când intru în contact cu mediul afacerilor. Aș apela fără îndoială la Expert-Contabila.ro, care îmi va oferi servicii la standarde înalte pentru SRL-D. Avantajul meu? Pe lângă întocmirea tuturor documentelor și a înregistrărilor, voi beneficia în orice moment de consultanță contabilă. În acest fel voi ști că fac mereu alegerile potrivite pentru a avea garanția profitului. Îmi doresc să amortizez investiția inițială de 10.000 de euro în maximum 3 ani, astfel că am nevoie de o contabilitate bine pusă la punct și am certitudinea că cei de la Expert-Contabila.ro își vor face treaba cu profesionalism.Știu că afacerea mea legată de plantatul șofranului este una diferită, însă visez la ea de multă vreme și sunt extrem de optimistă că într-o bună zi va fi pusă în practică.


Related Articles

23 de comentarii:

 1. Buna. Unde esti cu afacerea ta ? Teai lansat?

  RăspundețiȘtergere
 2. Sa inteleg ca-i publicitate la contabila.ro?

  RăspundețiȘtergere
 3. Sa inteleg ca-i publicitate la contabila.ro?

  RăspundețiȘtergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 9. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 11. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 12. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 13. Din cultura proprie vand bulbi de sofran.tel 0755322314

  RăspundețiȘtergere
 14. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 15. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 16. Buna ziua as fi interesată cum as putea sa obtin fonduri pt o mica afacere cu sofran si de unde as putea sa cumpar bulbi va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 17. Buna ziua..am sofran de vanzare adus din(Iran ).Ma poate contacta cine este interesat 0747585398

  RăspundețiȘtergere