marți, 13 ianuarie 2015

Mentalitatea inainte si dupa 1989


Anul 1989 a fost un an important pentru istoria Romaniei. Teoretic, acesta a insemnat o eliberare, o trecere de la cenzura si frica la libertate. Practic, un numar impresionant de oameni a ramas cu aceeasi mentalitate. Pentru ca m-am nascut in ’95, pot spune ca in mod direct ideile comuniste nu m-au afectat foarte tare. Eu nu am fost pionier si nici nu aveam in camera poza cu Ceausescu. Cu toate acestea, indiferent spre ce directie tinde o tara sa mearga, e imposibil sa ajunga acolo daca populatia nu gandeste liber. Bunici de la tara inca nu cred ca exista aceasta libertate si continua sa creada ca daca spun ceva gresit sunt pedepsiti.

Ca o prima observatie, putem vedea ca mentalitatea asupra banilor s-a schimbat pe ici, pe colo. Daca in trecut tota lumea gandea ca un grup, muncea in colectiv si salariile erau aproximativ egale, azi diferentele de statut sunt mai mult decat vizibile. Acum fiecare este pentru el si isi doreste sa aiba cat mai mult, chiar cu riscul de a-i afecta pe ceilalti.

Nici statul la coada pentru alimente nu este in totalitate diferit. Azi stam la cozi sa ne platim facturile sau sa facem diverse acte, impotmoliti fiind in birocratie.

O diferenta sesizabila este inlaturarea cultului personalitatii. In trecut conducatorul era idolatrizat, iar azi ba huiduit, ba nebagat in seama. Internetul este un exemplu fara margini in ceea ce priveste glumele sau ironiile vis-a-vis de politicieni.

Inainte de ’89 oamenii si-ar fi dat viata pentru a avea dreptul la vot liber si secret, pentru a avea o separare a puterilor in stat. Multumita oamenilor care au decis sa ia viata tarii in maini azi avem acest drept si suntem un stat democratic. Diferenta este ca multor tineri azi nu le pasa de lumea politica, nu pun pret pe vot si si-au pierdut speranta in dreptate.

Pe de alta parte, desi unii tineri par deschisi la discutii despre viata intima sau alte probleme, multi parinti si mai ales bunici sunt inca reticenti la aceste subiecte. Nu va exista o diferenta clara intre viata dinainte de ’89 si dupa in ceea ce priveste acest subiect pana cand in scoli nu vor exista ore speciale de educare, pana cand acest lucru nu va mai fi un subiect tabu si rusinos.


Nu stiu cate generatii trebuie sa mai treaca pana cand ne vom schimba total, dar va mai dura o vreme pana sa spunem ca suntem liberi in gandire. 

Related Articles

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu